Vakantie deel 1: Sziget (foto’s, verslag en aftermovie!)

s0

Hallo lieve lezers en lezeressen, na bijna een maand vakantie is Loosely weer back in business! Al met al was mijn vakantie in z’n totaal hectisch, tof, bizar, verrassend en sloot het lekker burgerlijk af. Daar kom ik later nog op terug! We begonnen namelijk met een volle week Sziget in Budapest. In de volgende edities van mijn vakantie-verslagen lees je over Budapest zelf, ons megabizarre avontuur op Ibiza en onze Ibiza-vervangende vakantie (kamperen in Nederland)! Veel plezier met het lezen van mijn verslag van onze Sziget-ervaring : )

Dag 0 – 09 augustus

Bij de prijs die ik gewonnen had bij 3fm, zaten zowel tickets voor het Sziget festival zelf, als voor de treintickets heen en terug met de Sziget Express. Gelukkig voor ons (= mijn vriend Niels en ik) vertrok de trein vanaf Amersfoort – de reizigers kwamen vanuit alle uithoeken van het land naar Amersfoort en voor ons was het maar een kwartiertje reizen. De trein zelf is een supertof oud ding dat rechtstreeks uit The Grand Budapest Hotel lijkt te komen. We zitten in een coupe samen met een ander stel dat ook gewonnen heeft bij 3fm en twee mannen van in de 30 en de 40. Ze zijn hilarisch, drinken onwijs veel en komen af en toe de coupe binnenvallen met een grappig verhaal.

s1

Dag 1 – 10 augustus

Na een reis van 17 uur (!) in de trein en bijzonder weinig slaap komen we aan in Budapest. We pakken onze backpacks en gaan op zoek naar het eiland (Sziget betekent eiland in het Hongaars)! De toon word een beetje naar gezet als gelijk op het station mijn tasje wordt doorgeknipt zonder dat ik het door heb. Gelukkig heeft die kloothommel geen buit omdat mijn tas alsnog trouw om mijn schouder blijft hangen in plaats van op de grond te vallen. Dank dank tasje, I love u. Eenmaal aangekomen op het festival zetten ons tentje op, frissen we ons op en vervolgens doen we… niks. Het is zo vertiefte warm (38 graden) en we zijn moe en gaan na een rondje over het festival lekker in het gras liggen.

s2

Als de avond valt, zijn we lekker uitgerust en bereiden we ons voor op de eerste artiesten. Het eten op het festival bevalt ons prima (vegetarische curry! Hoera!) en na wat (voor ons) gekke Hongaarse bandjes gezien en gehoord te hebben, zien we ’s avonds het optreden van Robbie Williams. Alle 40+ vrouwen hebben zich verzameld en zwijmelen zodanig dat ik een beetje plaatsvervangende schaamte voel, maar het is ook wel aandoenlijk om te zien. Iedereen kan alle nummers meezingen (incluis moi, jawel) en hoewel ik geen fan ben, vind ik het wel een toffe show van die oude Robbie.

s3

Dag 2 – 11 augustus

We begonnen de dag met onze vaste wandeling naar de echt bizar grote supermarkt Auchan. Hij is nog groter dan Wallmart, Hyvee of de hypermarchee. Er zijn zonder grappen zo’n 80 kassa’s: je kan er bodylotion en chips halen, maar ook tenten en flatscreens. Wat heeft een mens nog meer nodig? Daar haalden we ons eten voor die dag en het is zo goedkoop (lees: 8 euro voor ontbijt, lunch en tussendoortjes)!! Tot de leuke acts beginnen, voeren we bijzonder weinig uit en dutten in de schaduw, kijken we mensen en eten we broodjes.

s4

Die dag zagen we de optredens van Babylon Circus (supervrolijk Frans ska-achtig bandje, heel dansbaar en zelfs meezingbaar als je geen Frans spreekt/zingt zoals ik), Gentleman (aanstekelijk dansbare reggea) en later op de avond Florence and the Machine. Godallejezus, ik was op slag verliefd. Ik kende wel een aantal liedjes en vond het leuk, maar LIVE, oh my, wat is ze supergoed live! Echt elke tien seconden weer kippenvel. Ze sprong en danste en lachte en aan het eind mochten mensen op het publiek haar komen knuffelen. Ze is ZO leuk en lief en ze alles wat ze doet klinkt geweldig. Ik wil nu heel graag naar haar optreden in december in de Ziggo dome! Niels was trouwens in slaap gevallen tijdens het concert, wat ik onvergeeflijk vind, maar hij vond het ‘zo relaxed’. Ah well, ieder geniet op z’n eigen manier he.

Het eiland zat trouwens vol met creatieve versieringen en lampjes en ’s avonds werd dat echt magisch:

Dag 3 – 12 augustus

Vandaag mengden we ons onder de rest van de Sziget-gangers voor de Auchan en eten zittend in de schaduw op de tegels ons ontbijt. Ik zat gelijk in een vers uitgespuugde kauwgomkledder, dus ik heb de hele dag met een vlek op mijn bil rondgelopen : D onderstaande foto is van een andere dag, hier had was ik al zo slim om op een zakje te gaan zitten ter bescherming.

s6

Daarna besloten we niet weer de hele ochtend en middag in het gras te liggen tot de grote artiesten beginnen en gingen we naar het ‘strandje’ op het festival. Echt een strand kan je het niet noemen: het is een ministukje kiezels waar je op kunt liggen en twee meter van de kust af staan hekken in het water (daar achter is de stroom te sterk en dus gevaarlijk). In die twee meter zit het dus barstensvol mensen die een beetje verkoeling proberen te zoeken (wel heel gezellig hoor).

Later op de dag woonden we de optredens van Typhoon (wauw, ik had al gehoord dat ie tof was live, maar dit was echt een meestershow en hij brengt echt liefde over op het publiek, zo leuk!!), The Script (oke sorry maar booooring, zo Amerikaans en een beetje arrogant. Gelukkig kon ik veel liedjes meezingen, wat toch wel voor een eenheidsgevoel met de ware fans zorgt ; )) en Alt-J. Toen Niels en ik elkaar net leerden kennen, luisterden we supervaak naar Alt-J en bij dit optreden wilden we dus ook graag vooraan staan. Dat hadden we achteraf gezien beter niet kunnen doen, want door de drukte mis je een beetje de magie, maar het was alsnog heeel goed. Ze blijven een beetje mysterieus en anoniem tijdens het concert, maar alles is loepzuiver en gewoon perfect. Heel mooi! Persoonlijk zou ik niet nog naar een optreden van ze gaan, aangezien ze niet echt contact maken met het publiek. Ik heb nu gezien dat ze inderdaad goed zijn live en dat is voor mij genoeg.

s7

Dag 4 – 13 augustus

We besloten vandaag nog meer afkoeling te willen dan het strandje ons te bieden had en reizen naar het nabijgelegen eiland waar een groot buitenzwembad is. Met mijn SJcam (soort gopro) maken we foto’s onderwater en filmpjes in een van de glijbanen. Zo leuk dat dat gewoon kan met zo’n ding! Verder liggen we wat te bakken, te zwemmen en te chillen. We bleven vrij lang en de reis terug duurde ook wat langer dan gehoopt, waardoor we The Ting Tings missen. Wel zagen we MØ, Ella Eyre en Ellie Goulding (whatthefuck heeft zij in godesnaam met haar lippen gedaan?!). Al met al naar mijn smaak geen hele sterke optredens allemaal, maar toch leuk om gezien te hebben.

Dag 5 – 14 augustus

Niels was klaar met het niet-sporten en overtuigde me om een sportschool op te gaan zoeken. We liepen ons helemaal het tampeloeres en hadden ondertussen heel Budapest gezien als we eigenlijk een sportschool vinden die zowel open is, als niet alleen voor vrouwen is, waar de medewerkers Engels spreken EN waar je voor een enkele keer kunt sporten. Hoera! Het blijkt een toffe gym te zijn waar ze alleen maar thug life-liedjes draaien (als je niet snapt waar ik het over heb, zoek dan op youtube naar thug life filmpjes en vermaak je voor drie weken). Door onze lange heen- en terugtocht waren we vrij laat pas weer op het festival, waar we op een afstandje Marina and the Diamonds hoorden spelen, terwijl we aten. We pikten nog het laatste beetje van Kasabian mee (kende ik helemaal niet, maar wow wat tof! Iedereen stond te dansen en ik kende zomaar een nummer waarvan ik niet wist dat het van hen was) en ’s avonds dansten we aangeschoten en gelukzalig op Avicii. Dat was wel een klein hoogtepuntje, hij draaide echt lekker, zonder stomme pauzes en alles was zo dansbaar (misschien heeft de cocktail die ik had de kiezen had een beetje mijn oordeel beinvloed, maar ik had in ieder geval een toffe avond)!

s5

Dag 6 – 15 augustus

We bezochten een van de vele spa’s slash badhuizen waar Budapest zo bekend om staat. Het was wederom op het andere eiland en de reis duurt langer dan verwacht, maar het is een mooie wandeling over een enorme brug en vervolgens door een park met waterval. De spa zelf is een friggin doolhof en pas na een tijdje snappen we hoe het gebouw in elkaar zit. De speciale binnenbaden stonken echt enorm naar rotte eieren (Niels vond het wel meevallen, ik niet : ( ), de buitenbaden zijn heel koud (en je moet perse zo’n badmutsje op! Wat staat dat debiel met een knot op!!), maar we hebben wel even gerelaxed. Bovendien was er een buitengym, wat vrij hilarisch is: het gewicht dat je duwt of trekt is je eigen gewicht, waardoor je zelf steeds op en neer gaat. Is dat een beetje logisch uitgelegd? Het was in ieder geval niet echt een serieuze ‘gym’, maar vooral grappig : D De spa werd omringd door allemaal mooie gele gebouwen en een soort minipark, waar we even lunchten voordat we terug gingen naar het festival.

Daar zagen we Jett Rebel, die goed speelde maar niet helemaal in zijn element leek. Daarna Hollywood Undead, wat echt hilarisch slecht maar wel entertaining was en vervolgens Major Lazer, die ik nogal tegen vond vallen.Het liep gewoon niet lekker, de drops waren steeds heel traag en halverwege had ik het wel weer gezien. Die dag was het ook bizar stoffig: er was een kleurenpoederfeestje geweest en alles bleef in de lucht hangen. Aangezien het eiland zelf ook heel zanderig is, bleef ook al het opstuivende zand hangen. Gevolg: iedereen heeft zand in zijn neus en mond en wordt ziek. Ja, echt!  Het hield ook geluid tegen: achterin het publiek hoorde je het applaus van het publiek vooraan niet, een bizarre ervaring. Later op de avond trok ik het niet meer en kon alleen nog maar hoesten en snotteren. Blijkbaar kon ik een mondkapje halen bij de speciale Sziget-apotheek en ik was gelukkig niet de enige. Het leek echter wel of SARS was uitgebroken, haha.

s10

s11

Dag 7 – 16 augustus

Boehhh, de laatste festivaldag is alweer aangebroken : ( Het had die nacht enorm hard geregend, waardoor alle stof was verdwenen (hoera!) en ik kon gewoon zonder mondkapje rondwandelen over het festival. We bleven de hele dag op het terrein en ontdekten het Ability Park, waar je als niet-gehandicapte een gehandicapte ervaring op kan doen, bijvoorbeeld met geblinddoekt voetballen, testjes over autisme, geblinddoekt airhockey spelen en een roltoelparcours afleggen. Dat laatste durfde ik niet, maar ik heb gefascineerd gekeken hoe Niels het deed (het was serieus best lastig en kon gevaarlijk zijn als je niet goed oplette iiehhh).

s15

Deze dag hebben we extra veel concertjes bekeken. José Gonzales was echt magisch mooi, het decor was bijna betoverend en hij zong heel helder en zuiver. Vervolgens Rudimental (waar ik best wel fan van ben), waar het geluid jammer genoeg niet zo goed stond, waardoor we voornamelijk de bass heel hard hoorde. Wel was het alsnog entertaining en heb ik keihard alle nummers meegeblèrd : D Daarna stond Limp Bizkit op de main stage en het eerste wat me opviel was dat de zanger zo OUD is ondertussen. Maar nog exact dezelfde stem heeft ie, echt fantastisch. We bleven niet al te lang, we wilden een paar hitjes meepikken haha. Daarna gaan we naar een superleuk Indiaas bandje, met allerlei gekke acts (een man die zijn voeten vastklemt op glazen, daarmee rondloopt, met ondertussen drie bekers met schalen op zijn hoofd en vuur spuwen – nee ik verzin dit niet). ’s Avonds is de grote End Show van Martin Garrix met veel poespas en vuurwerk en lichtshows en het is een toffe afsluiting van het festival. Na afloop begint het gelijk onmogelijk hard te onweren en regenen, maar we overleven het.

s16

En dat was alweer het Sziget-avontuur! Ik vond het fantastisch en maak nu al plannen voor volgend jaar om door Oost-Europa te reizen en alle toffe festivals te bezoeken. Ik heb er nu al zo’n zin in!!!

Voor de liefhebbers en degenen die de sfeer ook een beetje willen proeven, heb ik een aftermovie gemaakt van onze ervaring : D

4 Comments on Vakantie deel 1: Sziget (foto’s, verslag en aftermovie!)

 1. Anne-Sterre
  september 1, 2015 at 9:19 am (3 jaar ago)

  Wat een leuke ervaring, ik ben wel een festivalmens maar vraag me altijd af hoe ik een festivalweek zou overleven, na een weekend ben ik namelijk meestal al helemaal gesloopt :’)

  Beantwoorden
  • Loosely
   september 1, 2015 at 1:49 pm (3 jaar ago)

   Ik ben juist niet zo’n festivalmens haha! Zo’n week is goed te doen, de meeste artiesten spelen pas vanaf een uurtje of vier of nog later en daarvoor kan je dus alles doen wat je wilt – aangezien je dus ook gewoon van het terrein af kan gaan. Dus overdag chillen en ’s avonds party machen 😀

   Beantwoorden
 2. Linda
  september 1, 2015 at 6:31 am (3 jaar ago)

  Oh wauw wat een onvergetelijke ervaring en wat een gave week! Wat is het toch een heerlijke after movie geworden met mooie beelden :) Ben ook erg benieuwd naar je artikel over Budapest zelf!

  Beantwoorden
 3. amy
  september 1, 2015 at 5:40 am (3 jaar ago)

  Geweldig! Ik ben twee jaar geleden naar Sziget geweest en wil zo graag weer een keer terug!

  Beantwoorden

Leave a Reply